Beweeg Eet Balans
en achtergrond info

Als je gewicht of omvang of je gebrek aan energie jou in de weg staat en misschien wel tegenhoudt om stappen te zetten om fitter te worden, denk dan eens na over je balans tussen wat je eet en hoeveel je beweegt. Dat is relatief simpel en niet zo heel erg moeilijk.

Wat werkt werkelijk om fit te worden of te blijven, af te vallen of op gewicht te blijven?

Balans aanbrengen tussen voeding en bewegen.
Door je bewust te worden van je dagelijkse patronen en inzicht krijgen in hoe dat werkt, lukt het om ze ook structureel en blijvend aan te passen.

  • Voeding is alles wat je eet en drinkt. Hierbij is wat en hoeveel je eet van belang. Dat betekent zeker niet dat je een dieet moet volgen. Je doet wat je gewend bent en indien nodig breng je daarin kleine veranderingen aan.
  • Bewegen doe je dagelijks, je kunt niet anders. Bewegen is dus zeker niet synoniem met sporten. Sporten is een (intensievere) manier van bewegen, maar ook zonder te sporten kun je voldoende bewegen.

Er is een simpele manier om inzicht te krijgen in de balans tussen wat en hoeveel je eet en hoe en hoeveel je beweegt. Een eerste stap zou zijn om de lezing over BEB te volgen. We delen ook gratis hulpformulieren die je hier bij kunnen helpen.
En als je meer hulp wilt kan dat ook, neem dan contact op.

Meer achtergrond info

Bewegen

Er worden 2 situaties onderscheiden: Je ligt, je zit, of je beweegt. Het goede nieuws is dus dat je beweegt als je niet ligt of zit. Om te bewegen hoef je dus niet per se te sporten, alhoewel dat natuurlijk wel een prima manier is om extra te bewegen.

In tegenstelling tot vroegere tijden is er tegenwoordig in veel gevallen weinig noodzaak om te bewegen tijdens onze dagelijkse bezigheden. We zitten veelal; op ons werk, als we reizen in de auto, bus of trein en als we pauze hebben en thuis veel voor de PC, IPAD of televisie. Zelfs onze boodschappen en het eten kunnen we kant en klaar thuis laten bezorgen.

Kortom: als we ons dagelijks leefpatroon in beeld brengen, dan valt op dat we overwegend zitten. Het tekort aan bewegen trekt een wissel op de kwaliteit van ons leven. We onderhouden ons lijf vaak onvoldoende en dat is mede de oorzaak van veel ongemak. 

Hoe meet je hoeveel je beweegt?

Er is een mooie methode om te meten hoeveel je beweegt. Wetenschappers hebben gemeten hoeveel zuurstof per minuut per kg lichaamsgewicht er verbruikt wordt tijdens liggen en zitten. Dit wordt het basaal verbruik genoemd en wordt uitgedrukt als 1 MET.

Tevens is er voor heel veel activiteiten gemeten hoeveel zuurstof er verbruikt wordt. Zo verbruik je tijdens het staan ongeveer 1,2 MET (dus 20% meer dan tijdens zitten), tijdens rustig wandelen 3 MET en tijdens lichte huishoudelijke werkzaamheden 1,8 MET.

Tijdens de BEB workshop met de BEB-app houd je naast je voeding ook op simpele wijze bij hoeveel jij beweegt.

Wanneer weet je of je voldoende beweegt?

Door het aantal MET’s van je activiteiten per dag of per week bij elkaar op te tellen krijg je een aardig inzicht in hoeveel je beweegt. Om je activiteiten bij te houden en ook steeds weer op het internet het aantal MET dat bij een bepaalde activiteit hoort te moeten opzoeken is best wel een klus. En het voornaamste is nog wel dat de balans tussen bewegen en eten eigenlijk het belangrijkst is. Daarom heeft BSB een BEB-app ontwikkeld. Neem deel aan een BEB-workshop en je krijgt dan meteen de BEB-app. BEB staat voor ‘Beweeg Eet Balans‘. In de app houd je je activiteiten en je voeding bij. Het geeft je inzicht in jouw balans tussen bewegen en voeding en je wordt je meer bewust van de invloeden die elk heeft. 

Dus de optimale hoeveelheid beweging is voor elke persoon anders en hangt ook af van je eetpatroon. Als je op het internet gaat zoeken dan kom je vele adviezen tegen zoals: 500 MET per dag en ook wel 1 of 2x 500 MET per week of 500 MET per week. Waar het werkelijk op neer komt is of je je goed voelt en je over je kwaliteit van leven tevreden bent. Bedenk daarbij wel dat de balans tussen activiteiten en voeding hierbij van cruciaal belang is.

Ben je tevreden met je fitheid? je lijf? je energie?

Zoja, ga zo door. Zo niet, misschien heb je hier al verbetering in proberen te brengen met een of meerdere diëten en misschien ook al geprobeerd om wat meer te sporten en heeft dat toch niet tot het gewenste resultaat geleid. Dit horen we veel vaker. Bij lifestyle adviezen wordt vooral het accent gelegd op moeten, wat wel mag en wat niet mag. Ook liggen de adviezen vaak zo ver buiten je normale routine waardoor je een uitzondering wordt in je omgeving (apart voor jezelf koken, aparte voeding, plotseling heel veel sport die in je schaarse tijd ingepast moet worden, etc.).

Wij hebben ervaren dat juist normaal blijven doen en meten wat je dan precies doet (wat inzicht oplevert) en dan kleine maar efficiënte aanpassingen doen veel oplevert. Cruciaal daarbij is dat de focust ligt op de balans tussen eten en bewegen. Dit geeft ook de grootste kans op een duurzaam resultaat. Als onderdeel van de beweegcampagne bieden we de BEB workshop aan (BEB = Beweeg Eet Balans). Tijdens de workshop krijg je meer achtergrond informatie en krijg je met behulp van een App inzicht krijgt in de balans tussen wat en hoeveel je beweegt en wat en hoeveel je eet. Dit heeft al velen echt geholpen.

Eenvoudig meer bewegen is niet moeilijk (1)

Als je niet tevreden met bent over hoe je je voelt, je niet energiek voelt, maar ook niet ziek bent, probeer dan eens wat meer te bewegen. Kom wat meer in de benen zou dan je motto kunnen worden. Wat vaker staan, meer lopen en bewegen zijn kleine aanpassingen van je dagelijkse bezigheden die al snel resultaat zullen geven.

Hier wat suggesties:
· Sta elk uur op en loop even een minuutje of zo, naar de koffie of haal een glaasje water.
· Doe de lunch staand en maak een ommetje.
· Als je een telefoontje krijgt, sta dan op en loop wat rond tijdens het gesprek.
· Parkeer de auto net iets verder van je bestemming af.
· Beweeg wat meer tijdens je werk, simpele oefeningen terwijl je gewoon doorwerkt.

En zo zijn er veel beweegmomenten gemakkelijk uitvoerbaar en eenvoudig in de dagelijkse bezigheden in te passen, die je met weinig moeite helpen om wat meer MET’s te scoren. De eerste MET’s meer hebben de grootste impact. Als je dit ‘beweeggedrag’ samen met je collega’s afspreekt en doet, dan zal je ervaren dat dat extra stimuleert en ook nog extra gezelligheid met zich mee brengt.
BSB komt graag een keer langs voor een inspirerende en gezellige ‘inspiratie-sessie’ van ca 30 min of anders in overleg.

Eenvoudig meer bewegen is niet zo moeilijk (2)

Ook als je zit of ligt kun je bewegen door simpele oefeningen uit te voeren.
Enkele suggesties:
· Stel je zit achter je PC: Ga rechtop zitten en span je buikspieren, blijf rechtop zitten met aangespannen buikspieren. Ga eerst op je rechter bil zitten en dan op je linker bil en herhaal dat 10x. Daarna til je je rechter knie op en houd die even omhoog, vervolgens met de linker knie. Herhaal dit enkele malen. Daarna doe je dit met gestrekte benen. Herhaal de oefeningen enkele keren per dag.
· Stel je ligt op je rug in bed of languit op de bank: Maak je rechterbeen langer dan het linkerbeen, zo lang mogelijk en maak daarna het linkerbeen langer dan het rechterbeen. Herhaal dat enkele keren. Daarna buig je beide benen en zet de voeten plat op het bed of de bank. Duw je bekken omhoog en steun op je voeten en je schouders. Herhaal dat enkele malen. Daarna met dezelfde uitgangshouding breng je je kin op de borst en probeer je je rechterschouder ligt op te tillen en daarna je linkerschouder en daarna met beide schouders tegelijk. Herhaal dit enkele malen.

Zo zijn er nog veel meer oefeningen mogelijk. Op deze manier kun je bewegen integreren in je dagelijkse activiteiten en kost het geen extra tijd, terwijl dit extra bewegen wel een relevante bijdrage aan je welbevinden geeft.

We komen graag een keer bij je werk of zo langs voor een inspirerende en gezellige beweegsessie. Een mailtje naar [email protected] is hiervoor genoeg.
Zo zijn er nog veel meer oefeningen mogelijk. Op deze manier kun je bewegen integreren in andere activiteiten en kost het geen extra tijd, terwijl deze extra activiteiten wel een relevante bijdrage aan je welbevinden zullen hebben.

Bewegen en voeding (1)

Bewegen en voeding zijn sterk met elkaar verbonden. Voor de basale functies zoals ademhalen, je spijsvertering, je immuunsysteem, je hersenactiviteit, je celvernieuwing is een minimale hoeveelheid energie nodig. Voor het bewegen heb je extra energie nodig. Door meer te gaan bewegen verbruik je dus ook meer energie. Het is belangrijk dat de energie-inname door je voeding in balans is met je verbruik. Niet alleen in de vorm van calorieën maar ook in de samenstelling van de voeding. Hierover later meer.

Dat meer bewegen meer energie kost kan gunstig zijn als je gewicht wilt verliezen, maar dat heeft zeker grenzen. Ook als je in gewicht wilt toenemen kan meer bewegen gunstig zijn. Dit lijkt paradoxaal, maar als je meer beweegt krijg je een betere doorbloeding en is gunstig voor je spijsvertering. Als je meer zwaardere activiteiten doet zullen je spieren groeien. In zijn algemeenheid zal door meer te bewegen je lichaamssamenstelling verbeteren: minder vetweefsel en meer spierweefsel. Ook je beweeglijkheid en dynamiek zullen daardoor verbeteren.

Bewegen en voeding (2)

Als je meer beweegt heb je meer energie nodig en die krijg je via je voeding binnen. De meest bekende voedingsbestanddelen zijn koolhydraten, eiwitten en vetten. Maar in de voeding zitten veel meer noodzakelijk stoffen zoals vezels, spore-elementen, vitaminen, fenolen en vetzuren. Voor iemand die een hoog percentage spieren heeft of zeer intensieve activiteiten doet zal meer eiwitten nodig hebben dan iemand die minder gespierd is of alleen maar laag intensieve activiteiten doet. Hersenen kunnen alleen maar werken op koolhydraten. Vetten zijn ook noodzakelijk omdat deze veel langzamer verteren en dus het hongergevoel uitstellen. Verzadigde vetzuren zijn o.a. belangrijk voor onze hormonen en fenolen zijn belangrijke stoffen voor het immuunsysteem.

Als de voeding in vloeibare vorm wordt ingenomen zal deze sneller verteren dan wanneer ze in vaste vorm wordt gegeten. Naast bewegen is dus je voeding en de samenstelling van je voeding ook een belangrijke factor.

Sporten

Sporten definiëren we hier als een geplande intensieve vorm van bewegen. Dit kun je in je eentje doen door b.v. te gaan wandelen, struinen of hardlopen, alleen of samen met anderen, vrienden, collega’s, buren. Sporten in teamverband bij een club of vereniging is heel goed als dat bij je past. Het voordeel om het samen te doen is dat je elkaar stimuleert en dat je anderen ontmoet en het combineert met sociale contacten.

Om het vol te houden is het belangrijk om een sport te kiezen die je leuk vindt en die in omvang en intensiteit bij je past. Als je sportvrienden veel intensiever sporten dan dat je zelf aan kunt, of juist veel minder intensief dan waar jij behoefte aan hebt, dan levert dat voor beide partijen op den duur frustratie op en is de kans reëel dat je het uiteindelijk niet gaat volhouden. Bij te intensief sporten, of te snel teveel willen doen is de kans op blessureleed ook reëel aanwezig.

Kan ik het zelf of wil ik hulp of advies?

Er zijn veel plaatsen waar je advies kunt krijgen. Veel informatie staat op het internet, maar niet alles is correct. Het valt niet mee om uit te maken wat nu wel en wat niet correct is en welke informatie en advies jij nodig hebt.

Er zijn in Beuningen professionals waar je goed terecht kunt voor advies. Als je er niet uitkomt schroom dan niet om contact op te nemen. We hebben geen enkel commercieel belang en werken meestal kosteloos. We zullen proberen om je persoonlijk te helpen met advies en waar nodig verwijzen naar betrouwbare bronnen.

Op de BSB-website vind je informatie over bewegen en sporten.
Ook voor lezingen en beweegprogramma’s op maat, binnen of buiten, voor groepen of individueel kun je bij BSB terecht.

Ook kun je bij BSB terecht voor beweegtrainingen zoals hardlopen en combi-trainingen.