Case Isabel

Advies dient altijd specifiek op de persoon afgestemd en niet vanuit algemene theorieën en gemiddelden gegeven te worden, teneinde onnodig leed, onbegrip en teleurstellingen te voorkomen.


Aanleiding van deze lezing is het verhaal van Isabel, een vrouw van midden veertig, met klachten als algehele moeheid en koorts na inspanning en die van een osteopaat en een diëtist te horen heeft gekregen dat het beter is om niet te eten voorafgaand aan sporten. Een arts vertelde haar dat langer dan 30 minuten sporten slecht is. Isabel hield echter serieuze klachten, totdat ze persoonlijk en op maat werd begeleid. Tijdens de lezing krijg je op een laagdrempelige manier meer inzicht in deze zaken.


De casus

Isabel verliest gewicht en met name spierweefsel en ze is steeds ziek en koortsig na inspanning (training).

Naar aanleiding daarvan heeft ze geïnventariseerd wat en hoeveel ze eet in termen van calorieën, koolhydraten, eiwitten en vetten. En tevens ook wanneer ze wat eet. Uit deze inventarisatie bleek dat ze soms teveel en soms te weinig calorieën op een dag binnen kreeg en dat ze voor ze ging sporten helemaal niet at.

Toen ze beter lette op voldoende en meer evenwichtige calorie-inname per dag en evenzo rondom haar trainingen (voor het sporten eten met accent op koolhydraten en direct na het sporten eten met nadruk op eiwitten) verdwenen haar klachten en werd er weer spiergroei gemeten.

Een half jaar later, na een stressvolle periode, had ze weer weinig energie en bleek ze opnieuw spiermassa (1 kg) en vet (2 kg) te hebben verloren. Bloedonderzoek leverde als enig resultaat op dat de ontstekingswaarde iets te hoog was (CRP = 16 mg/l). (Norm waarde < 10 mg/l). Ze is ook al weken doorlopend verkouden en moe.

Omdat een vrouwenarts haar vertelde, dat langer dan 30 minuten sporten het cortisol gehalte in het lichaam verhoogt en dat dat ongewenst is, heeft ze rust genomen en niet gesport; De klachten bleven.

Teneinde raad gooit ze alles overboord en gaat weer sporten en eten op de manier die een half jaar geleden werkte en opnieuw leidde dit weer tot succes.

De eerste training was een rustige duurloop van 60 minuten en na de training bleven de klachten uit. De ervaring en beleving dat ze nog steeds deze training aan kan geven haar zoveel boost dat ze ook de intervaltrainingen hervat. Ze krijgt meer en meer energie en de moeheid verdwijnt en de verkoudheid wordt langzaamaan minder.

Opnieuw maakt ze een inventarisatie van haar voeding, nu niet alleen gericht op de hoeveelheid calorieën, koolhydraten, eiwitten en vetten, maar ook houdt ze bij hoeveel groente, fruit, noten en zaden ze door de week heen binnen krijgt. Hier kan ze misschien nog enige winst behalen om meer stoffen binnen te krijgen die het lichaam helpen om de laagwaardige ontstekingen aan te pakken.

Voor meer info of contact hierover: stuur een e-mailtje of bellen kan ook.